Reading time:

Aga loomad?

Inimeste seas on lahti läinud põnev võistlus - keda on kõige rohkem ahistatud (seksuaalselt või niisama). Kui ma tahan, siis ma võidan, aga see pole hetkel oluline.

Nägin täna öösel äärmiselt ebameeldivat und ja mõistsin, et inimene on üks kõige isekam loom, kes väga tihti unustab ära endast nõrgemad. Ma pole vegan ega taimetoitlane - selle pidasin tarvilikuks hüplejate jaoks ära mainida, ma ei taha sellest kõnelda.

Ma nägin unes, kuidas ahistati looma. Tehti midagi, mis looma jaoks on ebameeldiv ja see tundus nii loomulik ning normaalne. Vaadates erinevaid loomade videoid saame näha, kuidas inimene on pannud looma väga ebamugavasse situatsiooni, selle võtte üles filminud ning taustaks kostub naer. On see siis teip kassi seljal või visatakse ta lihtsalt vette, kust loomake paaniliselt pääseda püüab. Me võtame oma ellu olevuse, kes on meist kordi nõrgem ning me kohtleme teda nii. Miks? Miks, kurat, me teeme nii? Me toome lambad, kes ühel hetkel meile söögiks ohverdatakse, nende loomulikust keskkonnast linna betoonile müra keskele ja arvame, et kui neile teha mingi suvaline aedik ja sinna visata paar sületäit kuivanud heina ja ümbritseda nad inimestega, kellest nii mõnigi selfisid teha soovib, siis nad on õnnelikud. Miks, kurat, me teeme nii? Ja siis me hädaldame ja karjume kõik koos, kui nõmedad on suurfarmid, kuna seal koheldakse loomi ja linde halvasti. Aga mille poolest me ise paremad oleme?

Mille poolest oleme paremad nende loomade vastu, kelle enda hoolde võtnud oleme, kuid paneme nad situatsiooni, mis silmnähtavalt on neid ahistav? Me toidame nad paksuks, kuna ei viitsi nendega korralikult tegeleda ja siis naerame nende üle. Ülesöödetud koeral on oma kehas väga ebameeldiv olla.

Ära tee teisele seda, mida sa ei soovi, et sulle tehakse. Laieneb üle ka lastele. Kui sundida neid vahel kontakteeruma inimestega viisil, üldjuhul füüsiliselt, mis neile on ahistav, siis ärge parem tehke seda - las nad annavad ise märku oma valmisolekust. 

Mariana
Estonia