Reading time:

Tasuta lõunad on olemas

Ajakirjandus kubiseb ahistamistest ning kupeldamistest ning arvamustest. Selle keskel jäi silma väljend, et tasuta lõunaid pole olemas.
No mida ma oskan kosta.
  Ma olen küll tasuta lõunaid söönud ja päriselt ka - mehed on välja teinud. Kunagi aegade alguses, mil ma üldse Tallinna tulin ja väga vaene olin, siis üks tuttav meesterahvas kutsus mind välja sööma. Ütlesin talle, et tead, mul pole raha, mille peale ta kostis, et tegelikult on viisakas nii, et lõunale kutsuja maksab ise kinni. Mulle väga meeldib see mõte - naisena maksan ka mina need lõunad, kui kellegi olen välja kutsunud.
     Üks teine meestuttav ütles mulle veel enne Tallinna tulekut ühel lõunal, et see on ok, et tema praegu minu lõuna kinni maksab:”Kunagi lähed sa lõunale kellegagi, kel pole raha ja siis sa ütled talle, et ära muretse - kunagi oled sarnases situatsioonis, aga vastupidises ja siis teed sina talle söögi välja jne.” Mulle meeldib see mõte ka.

     Ma ei teagi, kas tegu on minu naiivsusega uskuda inimestest ainult head või olen ma nii kole, et ükski mees ei tahagi rohkemat, kui ainult tasuta lõunat pakkuda. Jeah. Üks variant on ka see, et ma teen midagi “valesti”. Äkki annan hoopis teisele poolele selgeid signaale?
      Kui inimesed on üksteise vastu ausad, siis mina pole sellise käitumise juures anomaaliaid kohanud. Kui mees teeb selle peale nalja, et noh ma maksan su lõuna ja siis teeme mingi väike tsiki-briki - hallooo, kullakesed! Ükski täis kõht pole sellise tohlakaga ühe laua taga istumist väärt, kui see tsiki-brikindus su leivateenimisviis just pole. Ei, see pole nali ja see pole naljakas. Ükski endast lugupidav härrasmees selliseid nalju naisterahva juuresolekul ei tee. Me ise ajame alandlikult mehe nina all oma jalad harki ning pärast ägiseme, kui nõme see või too oli. Ma ei tea, mida või keda kardetakse. Ausust või riivata teise inimese tundeid? Ühelgi mehel pole õigust sundida mind tegema midagi, mida ma ei soovi. Ja minu ülesanne on ka mehele teada anda, kui ta käitub minu suhtes ebameeldivalt. Ausalt, ta ei pruugi sellest ise teadlik olla ega tulla selle peale.
 
     Mehed ise on mulle õpetanud seda kõike ja on au olnud tutvuda väga paljude erinevate inimestega oma elus. Ausalt, see seltskond on väga kirju. Naistel on ammu aeg kookonist välja tulla ja selg sirgu lüüa - kaua võib oma hädades mehi süüdistada?

      Kui sa ikka väidad, et tasuta lõunaid pole olemas, teed hoopis sina midagi valesti. Ei maksa tulla jutuga, et siin pole peetud "seda" silmas - kui asju nimetataks nende õigete nimedega, oleks maailmas palju vähem arusaamatusi :)

     Ükskord ammu sai suisa nii palju nalja, et ühe tütarlapsega käisime tasuta Soomes meestega, kel mõttes kindlasti teised mõtted olid :)

Mariana
Estonia